Yoğurt çok faydalı, çünkü…

5 yorum var

yoğurt

Yoğurt sağlığımız için ne kadar faydalı, biliyoruz. Bizim millet kadar yoğurda düşkün, yoğurdu sofrasından eksik etmeyen insan topluluğu da azdır, orası da kesin. Sağlığımız ve güzelliğimiz için yoğurt ne faydalar getirir, yeniden bir derleyip toplamak istedim birkaç faydalı yazıya rast gelince.

Yoğurt bir protein ve kalsiyum deposu.

Yoğurttaki probiyotik bakteriler, sindirim sistemimiz için çok gerekli. Aynı şekilde boşaltım sisteminin de arkadaşı. Yoğurdun kolon kanseri riskine karşı savaşçı olduğu da söyleniyor uzmanlar tarafından.

Yoğurt, tokluk hissi yaratan, harika bir diyet yiyeceği. Zira içindeki karbonhidrat, sodyum ve şeker oranı çok az. Yoğurdun içine meyve, bal, vanilya gibi malzemeler ekleyerek tatlılar yapabilirsiniz ve iç rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Badem, fındık, salatalık gibi faydalı malzemeler de yoğurda çok yakışır malum. Faydalı tohumlar da yoğurtla birlikte rahatça tüketilebilir.

Donmuş yoğurt olarak tabir edilen, bize de ecnebi alemlerden yeni sızmış olan “frozen yogurt, ya da froyo”, bildiğimiz sade yoğurt ile aynı kategoride değerlendirilmemeli. Dondurma ile aynı kategoride sayabiliriz bu ürünü. İçinde dondurmadan daha az yağ olabilir ama daha az şeker olmadığı kesin. Ve şeker de bizim için çok, çok, tekrar ediyorum, çok zararlı bir nesne.

yoğurt

Yoğurt sütten daha kolay sindirilebilir bir besin. Süte karşı tepkili bedeni olan pek çok insan, yoğurt tüketebilir.

Yoğurt, diğer besinlerin faydasını arttırma gücüne sahip. Aldığımız gıdalardaki kalsiyum ve vitaminlerin emilimini kolaylaştırıyor. Dolayısı ile yemekte yoğurt yemekle akıllı bir iş yapmış oluyoruz.

Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bilirsiniz, küçüklüğümüzden beri yoğurt yiyen insanların uzun yaşadığını duyarız. Bunun nedeni de bu işte. Yoğurdun içindeki maddelerin, büyümeyi destekleyen yapıda olduğu da belirtiliyor. Hem büyütüyor hem uzun yaşatıyor. Mantıklı.

yoğurt

Yoğurt, bağırsak hastalıklarının daha kolay geçmesine yardımcı bir besin.

Yoğurt, kolesterol düşüren bir besin.

Yoğurdun içindeki laktik asit, onun bir peeling malzemesi olarak cilt için kullanılabilmesini sağlıyor.

 

5 yorum var

  1. Avatar photo
    zulaltan

    canım fena halde yoğurt çekti vallahi 🙂 tabii benim küçüklüğümdeki yoğurdun tadını şimdi alamıyorum, inek ve koyunlarımızdan elde ettiğimiz sütle kendi yoğurdumuzu,peynirimizi yapardık güzel günlermiş be 🙂 benim çocukluğum köyde geçti inek yağurdu ve koyun yoğurduyla beslenmiş biri olarak söyleyebilirim benim kemik yapımı gören maşallah sen baya iri kemiklisin diyor yoğurdun faydası baya olmuş demekki :

  2. Avatar photo
    peritozu

    🙂 bizim ülkede yoğurtsuz yaşanamaz, orası kesin. greek yogurt diye yunan yoğurdu şeklinde satılıyor ya dışarıda, insan bir bozuluyor. greek de olsun, turkish yogyrt da olsun, bizde onlardan fazla üretilip tüketildiği kesin. hatta şöyle bir şey duymuştum: bir türk üretici amerika’da yoğurt işinden çok iyi kazanıyormuş, o bile greek yogurt diye pazarlıyormuş, daha iyi bilindiği için. neyse, bu işin başka tarafı. sağlık için tabii ki yararları saymakla bitmez, böyle derlenip toplanması gayet şık bir hareket olmuş.

  3. Avatar photo
    zulaltan

    ingilizcedeki yogurt kelimesi türkçeden geçmiş zaten. genelde ingilizceden bizim dilimize kelimeler geçer ama yoğurt bize ait bir ürün olduğu için kelime kökeni bize ait. bu yunanlılar da bizim olan her şeyi kendi markaları gibi tanıtmaya pek meraklılar, pek açık gözlüler, gerçi onların suçu yok kendi değerlerine sahip çıkmazsan gelir başkası alıverir elinden.hünkar beğendiyi bile kendi yemekleri gibi tanıtıyorlar bir kişide sormuyor sizde hünkar mı vardı ki beğensin 🙂 .kardeşim, amerikada en çok yoğurt yemeyi özlediğini söyler ordaki yoğurtlardan ayran bile olmuyormuş.imam bayıldıya ne diyorlar bu yunanlılar merak ettim 😉

  4. Avatar photo
    shane

    ordaki yoğurtlardan ayran bile olmuyormuş cümlesi içimi acıttı 🙂 ayransız, yoğurtsuz ne yapar insan, çok fena…

  5. Avatar photo
    zulaltan

    oda bir şey mi cacık yapamıyorsun 😉 dünyanın her yerinde hıyar var lakin bizimki gibi yoğurt yok be ya 🙂

Bir Cevap Yazın