Bebek ve çocuklar için araba koltuğu meselesi

bebek araba koltuğu

Çocuklara araba koltuğu seçerken ve koltuğu kullanırken dikkat etmek gereken bazı noktalar var. Ha, bunlara geçmeden evvel çocukların arabada mutlaka kendi koltuklarına oturtulup kemerlerinin bağlanması gerektiğini de yazmak lazım belki ama onu zaten yapmadığınız varsayarak direkt araba koltuğu meselesine geçmiş oldum. Hele ki ön koltukta oturtulan küçücük çocukları gördüğüm zaman aklım gidiyor. Evet, gelelim koltuk standartlarına:

1. Öncelikle, aşınmış, zarar görmüş, eskimiş koltuk kulanmayın. Koltuğu bir başkasından devralmış olabilirsiniz, çok normal. Yine de iyi kullanılmış ve sağlam olduğundan emin olmalısınız.

2. Çocuğunuzun / bebeğinizin boy ve kilosuna uygun, içinde sağlam duracağı, ne çok dar ne de çok geniş bir koltuk seçmelisiniz.

3. Baş koruma kısmına dikkat edin. Çocuğun başının arka ve yanlardan iyi desteklenmiş olması çok önemli.

4. Avrupa Güvenlik Standartları uygunluğu olan, iyi markalar arasından seçim yapın.

5. Koltuğun nasıl ayarlandığına, arabaya nasıl monte edildiğine iyi dikkat edin. Kullanım kılavuzu ve belki de internette yapacağınız bir arama ile, koltuğun doğru kullanımını iyice anlayın. Koltuğu arabanın içine öylesine koyarsanız işin çok da anlamı kalmaz.

çocuk araba koltuğu

Bu görsel buradan… İlki de buradandı.

6. Bebek koltukları, onun öne değil arkaya bakacağı şekilde monte ediliyor. Zaten bu koltuklar, genelde ana kucağı tabir edilen, arabadan çıkarılıp bebek arabasına monte edilen ya da kolda taşınan koltuklar. Rahatça takılıp çıkarılabiliyor. Yanına bir yetişkinin oturması en doğrusu. 10 kiloya kadar bu ana kucağı koltukları kullanabiliyorsunuz.

7. Sıra geliyor arabaya monte edilen daha kapsamlı bir koltuğa. Artık rahatça dik oturabilen ufaklık, ön tarafa bakacak şekilde oturabiliyor. Bu koltuğun tek bir hareketle yatar pozisyona geçebilmesi gerekiyor. Uyuyacağı zaman koltuğu hafifçe yatar açıya getirmeniz en doğrusu. Yeni araçların çoğunda, bebek koltuğunu takacak mekanizma bulunuyor. Yoksa da sonradan taktırılabiliyor, aklınızda olsun. Böylesi daha güvenli.

7. 3 – 4 yaşına geldiğinde, kilo ortalama 15 olduğunda, bir boy büyük koltuklara geçebilirsiniz, büyüyen çocuğunuz daha rahat eder, güvenli yolculuktan da taviz vermemiş olursunuz. Bunlar ayrıca kemer gerektirmiyor ancak arabanızın kendi kemerlerinin sağlıklı ve sabit bir şekilde geçirilmesi için ayar yerleri bulunuyor.

8. 7 yaşından itibaren de son çocuk koltuğu seçiminizi yapıyorsunuz. 12 yaş civarı, onları da küçük bir yetişkin sayarak, arabanın kendi koltuğunda, ama mutlaka arkada oturtabiliyoruz.

9. Aynadan ve uygun olduğunda başınız çevirerek rahatça bakabileceğiniz şekilde yerleştirmelisiniz koltuğu. Arka çaprazınız diye düşünebiliriz. Ön koltuğu aklınızdan bile geçirmeyin. Hava yastığının arkasını da yasaklı bölge olarak düşünmelisiniz.

10. “Kısa yola gidiyoruz, koltuğa oturtmaya değmez” diye düşünmeyin, her seferinde çocuğunuzu koltuğuna güzelce oturtup kemerlerini bağlayın. Onun da böyle düşünmesi için telkinde bulunun.

11. Koltuğun kumaşının sağlıklı, terletmeyen, kolay temizlenebilen, alev almayan cinsten olmasına dikkat edin. Yaz için havlu kılıfları kullanabilirsiniz. Bunlar hem çocuğa ferahlık sağlar hem de kolayca çıkarılıp yıkanabilir.

12. 1.35 metreden kısa boylu ve ağırlığı 35 kilodan az olan tüm çocukların araç içinde çocuk koltuğunda oturması gerektiği, zaten kanunla da belirlenmiş durumda. Dünya çapındaki verilerle, çocuk koltuğu kullanımının ölümleri büyük oranda azalttığı gösteriliyor.

13. Beş noktalı tabir edilen emniyet sistemi, ufaklığı en iyi şekilde kavrar ve en güvenli sistemdir. Buna da dikkat etmelisiniz.

Bir Cevap Yazın