Kişisel Renk Analizi

8 yorum var

Kişisel Renk Analizi
Renk ilk görsel etkiyi yapar, çünkü müzik gibi titreşerek bize ulaşır. Rengi yalnızca görmez, aynı zamanda hissederiz de. Uyumsuz bir ses duyduğumuzda nasıl irkiliyorsak, görsel uyumsuzluk karşısında veya yanlış renklerde giyinmiş birine de benzer tepkiyi verip, irkiliyoruz.

Kişisel renk analizi, en geniş sathı kaplayan cildimiz ile uyumlu renkleri belirleyerek, giysi ve cilt tonumuz arasında uyumu hedefler.

Mevsimsel tonlar, bir cilt tonuna uyarlanabilecek birbiriyle uyum içerisindeki renkleri temsil etmenin en iyi yöntemidir. Örneğin İlkbahar grubuna dahil olan biri sarı alt tonlu renklerde iyi görünecektir. Sonbahar renk grubu, altın ve bakır renkleriyle, daha derin ve yoğun sıcak alttonlu sarılarla, kahverengi, turuncu ve yeşillerle uyumlu olacaktır. Yaz grubu, yumuşak ve soğuk alt tonları barındırırken, kış grubunda yoğun, net ve soğuk renkler vardır.

Renk analizi seansında bir tonu; renk, değer ve alt tonları ile tanımlarız. Rengin üç boyutu bir tonu oluşturur. “Ton”, bir şeyin ölçülebilir karakteristik özelliklerine karşılık gelir; müziğin tonu, rengin tonu gibi.. Kişisel renkler ise, melanin, karoten ve hemoglobin pigmentlerinin herkes için farklı kombinasyonundan oluşur. Bir kişinin cilt tonu değerlendirilirken en baskın ölçüt, cilt alt tonudur. Kişisel renk tonu bulurken kişiyi rengin üç boyutlu haritasında bir bölüme yerleştiririz.

Kathryn Kalisz’den alıntı yapacak olursak:

1800’lerde Fransa ve Paris sanat dünyasının merkeziydi. Fransız ressamlar arasında, geleneksel ve yenilikçi ayrımı derinleşmekteydi. Taşınabilir şövale ve boya tüplerinin yaygınlaşması ile birlikte, ressamlar stüdyodan açık alana çıkabilir oldular. Doğada ışık ve renk etkilerini gözlemleyebilen ressamlar, gün ışığının renkte yaptığı değişiklikleri, atmosfer, hava durumu, farklı mevsimler ve farklı saatteki ışıkları tuvallerine yansıttılar.

Mevsimsel renk teorisi, empresyonizm akımıyla gelişti. İkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsimlerinde doğada karşılaşılan özgün tonları temsil etmenin kolay bir yöntemiydi.

Kış, açık ve koyunun yüksek kontrastını içerir. Beyaz kar üzerindeki koyu renkli ağaç siluetleri gibi. Munsell renk küresinde soğuk renklerin bulunduğu, değerin uç noktalara yaklaştığı saf ve yoğun renkleri içerir.

İlkabahar renkleri, munsell renk küresinde, sıcak renklerin bulunduğu alanda, parlaklık ve yüksek kromadan dolayı eksenden oldukça uzakta yer alır. Yeni başlangıçları besleyen sıcak güneş ışığına karşılık gelir.

Yaz,  ilkbahar renklerinin olgunlaşması ve solması ile kendini gösterir. Doğadaki yeşillikler mavimsi yeşil olmaya başlamıştır. Renkler pastelleştiği için, renk küresinde eksene en yakın renkleri içerir ve renk değerleri açık ile orta koyuluk arasında değişir.

Sonbahar, bize daha doygun renkleri verir ve mavimsilik altınımsılığa dönmeye başlar. Bu renkler kürenin sıcak yarısında bulunur ve değer tablosunda koyu renklerin bulunduğu eksene yakın noktalarda yer alır.

Tüm bu dört gruplama, renk analizi sonucunda kişisel renklerle ilişkilendirilir ve üç boyutlu renk küresinde yerini alır. Mantıkla ilişkilendirilmiş ve uyumla seçilmiş renkler, birbirleriyle denge içinde olmanın yanı sıra kişisel renk tonunu da güçlendirecektir.

Mevsimsel renk teorisi, üç boyutlu bu renk alanında, ilkbahar, yaz, sonbahar, kış olarak sınıflandırılmaktadır. Her mevsim kendi içinde de baskın özelliği soğuk veya sıcak alt tonlu, açık veya koyu değerde ya da yoğun veya soft olmak üzere ayrıca tanımlanabilmektedir.

Elime sağlık, çok güzel tercüme etmişim =)
Kendi hazırladığım görseli ise keyifle dikkatinize sunarım =)

8 yorum var

  1. Avatar photo
    zulaltan

    çok bilgilendirici bir yazı 🙂 bence de ellerinize sağlık çok güzel tercüme etmişsiniz. biz insanoğlu şanslıyız renkleri algılaybiliyoruz, doğadaki çoğu canlı renkleri göremiyor.gerçi renkleri görmemizin dezavantajı da var insanları renklerine göre değerlendirmiş, ayrımcılık yapmışız onca yüzyıl.

  2. Avatar photo
    oyakomar

    Teşekkür ederim. Bu aralar, renk körlerine faydam dokunur mu giysi seçimlerinde diye düşünmekteyim. Renkleri görmenin ayrımcılıkta bir etkisi olduğunu düşünmüyorum, dünyayı siyah beyaz görseniz dahi açık, koyu renkleri ayırt edebilirsiniz, olay düşünce körlüğünde sanki 😉 sevgiler..

  3. Avatar photo
    cherry blossom girl

    ben de keyifle okudum hakkaten.

  4. Avatar photo
    zulaltan

    oyakomar 🙂 Allah düşünce körlerinden korusun diyelim o zaman.

  5. Avatar photo
    shane

    ellerinize sağlık oyakomar, harika bir yazı olmuş.

  6. Avatar photo
    oyakomar

    Teşekkür ederim hepinize, umarım devamı gelecek kişisel renk analizine dair. Hakikaten hayatı, alışverişi ve giyinmeyi çooook kolaylaştıran bir yöntem..

  7. Avatar photo
    peritozu

    oyakomar; renklerin önemli olduğunu biliyordum ama bu kadar profesyonelce ele almanız beni daha da etkiledi. şu andan itibaren daha dikkatli bakacağım bu konuya. yazınız çok bilgilendirici olmuş, tam bir kaynak. başka bilgiler de beklerim şahsım adına, çok ilgimi çekti.

  8. Avatar photo
    zulaltan

    bu yazıyı pin it yapacam da hangi başlığa koysam karar veremedim 🙂

Bir Cevap Yazın