Çocuklara söylenmemesi gereken 10 şey (ve yerlerine söylenmesi gerekenler)

2 yorum var

Screen shot 2014-06-13 at 10.47.37 AM

Çocuk yetiştirmek ciddi, çok ciddi bir konu. Ağzınızdan çıkan her kelimenin bir anlamı olabilir, o çocuğun nasıl bir insan olacağı ile ilgili bir yapı taşı halinde beyninin derinliklerine yerleşebilir. O nedenle, onunla nasıl konuşacağımızı bilmek önemli. İşte çocuklara söylenmemesi gereken 10 şey ve yerine söylenmesi gerekenler…

1. Söylenmemesi gereken: Aferin, çok iyi oldu, süper iş çıkardın.

Mesajı: Bu tarz onaylama çok tekrarlandığında, hele ki üzerinde fazla uğraşılmamış, sahiden de çok süper olmayan işler için söylendiğinde, çalışma ve emek harcama ile ilgili değerler kafada tam değer kazanmayabilir.

Söylenmesi gereken: Sahiden de çok uğraşmışsın!

Screen shot 2014-06-13 at 10.56.05 AM

2. Söylenmemesi gereken: İyi çocuk oldun.

Mesajı: Ondan istediğiniz bir şeyi yaptığı zaman iyi niyetle söylenen bu tarz sözler, çocuğun kafasında sadece isteneni yaptığı zaman iyi çocuk olunduğuna dair bir fikir oluşturabilir. Bu da iç motivasyon sağlama becerisini köreltir.

Söylenmesi gereken: İş birliği yaptığın için teşekkür ederim.

Screen shot 2014-06-13 at 11.03.51 AM

3. Söylenmemesi gereken: Ne güzel resim yapmışsın!

Mesajı: Her şeyi direkt sonucuyla övünce, çocuğa değerlendirme yapma şansı verilmemiş olur. Yargılama yerine gözlem yaparak, ona açıklama şansı verilmesi daha doğrudur.

Söylenmesi gereken: Kırmızılar, maviler, sarılar görüyorum. Bu resim neyin hakkında, bana sen anlatır mısın?

Screen shot 2014-06-13 at 11.42.17 AM

4. Söylenmemesi gereken: Hemen şimdi kes şunu, yoksa…!

Mesaj: Aslında mesaj açık; tehdit hiçbir zaman iyi şeylere yol açmaz. Karşıdaki iş birliğine hazır olmasa da, istediğini yaptırma konusunda sert davranmak hakkının normal olduğu mesajı verilmiş olur bu şekilde çocuğa. Ayrıca bu cümlenin sonuna ne koyacaksınız? Boşa tehdit savurmak ebeveynin otoritesini de zedeler. Her şekilde yöntem yanlış.

Söylenmesi gereken: Kardeşine vurmak doğru bir davranış değil. Canı acıyabilir, sinirlenip senin canını acıtabilir. Eğer bir şeye vurmak istiyorsan git yastığa vur, sonra da istersen gel konuşalım.

Screen shot 2014-06-13 at 11.50.32 AM

5. Söylenmemesi gereken: Eğer … yaparsan, ben de sana … veririm.

Mesaj: Rüşvet iyi değildir. Hele ki sık kullanıldığında her şeyin bir maddi karşılığı olması gerektiği inancı yerleşebilir. Ayrıca rüşvet almadan hiçbir şey yapmaz hale gelebilir çocuk.

Söylenmesi gereken: Geçen gün odayı toplamama yardım etmiştin, büyük bir yardım olmuştu bana. Şimdi de sofrayı kurmama yardım eder misin?

Screen shot 2014-06-13 at 11.06.52 AM

6. Söylenmemesi gereken: Çok zekisin!

Mesaj: Aldığı notun, ulaştığı bir hedefin, yaptığı iyi bir şeyi sonunda söylendiğinde, bu, çocuğun kafasına bir yük olarak girer. Üzerinde sürekli bir baskı hissedebilir. Eğer bir başarısızlık yaşarsa, zeki olmadığını düşünür.

Söylenmesi gereken: Gerçekten çok çalıştın bunun için, harikasın.

Screen shot 2014-06-13 at 11.34.20 AM

7. Söylenmemesi gereken: Ağlama!

Mesaj: Duygularını göstermenin yanlış olduğu inancına neden olabilir.

Söylenmesi gereken: Ağlaman normal. Herkes bazen ağlamaya ihtiyaç duyar. Hayal kırıklığına uğradın, biliyorum. Derdini anlatmak istersen dinlerim, buradayım.

Screen shot 2014-06-13 at 11.20.27 AM

8. Söylenmemesi gereken: Söz veriyorum…

Mesaj: Verilen sözün tutulmaması gerçekten derin yaralara yol açar. Büyük beklentiler oluşturmayın. Ola ki sözünüzü tutamama durumu yaşanırsa mutlaka içtenlikle özür dileyin ve hata yaptığınızı kabul edin.

Söylenmesi gereken: Bu hafta sonu Elalara gitmek istediğini biliyorum. Ben de gitmek istiyorum, zaman yaratmaya çalışacağım. Biliyorsun bazen beklenmedik önemli şeyler çıkabiliyor, kesin diyemiyorum o yüzden, ama uğraşacağım tamam mı?

Screen shot 2014-06-13 at 11.26.07 AM

9. Söylenmemesi gereken: Büyütme canım, o kadar da önemli değil.

Mesaj: Çocuklar, büyüklere göre çok önemsiz görünen şeylere büyük değer verebilirler. Onların gözüyle bakıp empati kurabilmeniz gerekir. O nedenle, bir şeye üzüldüğünde onu küçümseyerek kırılmasına yol açabilirsiniz.

Söylenmesi gereken: “Markete gitmek istediğini biliyordum ama bugün zamanımız olamadı, üzgünüm, yarın gitmeye çalışacağız,” veya “O oyuncağı istediğini biliyorum ama şu anda ona para veremeyeceğiz, üzgünüm ama cevabım şu an hayır.”

Screen shot 2014-06-13 at 11.12.45 AM

10. Söylenmemesi gereken: Neden yaptın bunu?

Mesaj: Çocuğunuz sizin hoşlanmadığınız bir şey yaptığında bunun nedenini öğrenmek isteyebilirsiniz. Ancak o an yaşanan gerginlik, çocuğun hatasından ders çıkarmasını önleyebilir. Ona “neden?” diye sorduğunuzda sağlıklı bir yanıt almanız zordur. Böyle yaparak onu aşırı savunmacı bir hale sokabilirsiniz.

Söylenmesi gereken: “Arkadaşın senin istediğini yapmayınca hayal kırıklığına mı uğradın? O yüzden mi oyuncağını yere fırlattın?”

En iyi niyetle söylediğimiz bazı şeylerin aslında yanlış mesajlar içerdiğini görmek şaşırtıcı oluyor değil mi?

İşte kaynak.

2 yorum var

  1. Avatar photo
    zulaltan

    çok güzel bilgilendirici bir yazı olmuş.
    benim nesil terlik nesli, yaramazlık yaptık mı kafaya terliği yiyorduk ,nerde böyle psikolojimizi düşünen teknikler.şimdiki çocuklar çok akıllı ,bir laf söylüyorlar ağzımız açık bakıp kalıyoz.

  2. Avatar photo
    shane

    kesinlikle haklısınız… bir başkalar sahiden de.

Bir Cevap Yazın